Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čo robiť, ak sa objaví krv v stolici? Toto je 8 dôvodov, prečo sa to môže stať
Zdielať na

Čo robiť, ak sa objaví krv v stolici? Toto je 8 dôvodov, prečo sa to môže stať

Archívna reportáž

Krv v stolici je vždy varovným signálom

Väčšina ľudí vie, že krv v stolici môže byť príznakom závažných ochorení. Mnohí však o tomto probléme mlčia aj u lekára. O krvi v stolici však treba hovoriť a vyšetrenie u odborníka neodďaľovať!

Krv v stolici je vždy prejavom krvácania niekde v tráviacom trakte- od úst až po konečník. Niekedy je množstvo krvi také malé, že je možné ho zistiť iba testom na okultné krvácanie (zisťuje aj nepatrné stopy krvi v stolici).

Často si človek krv všimne na toaletnom papieri, najnápadnejšia je jasne červená krv. Ak však dochádza ku krvácaniu vo vyšších častiach tráviaceho traktu, krv sa čiastočne natrávi, a potom sfarbuje stolicu do čierna. 

Netreba však hneď robiť paniku, pri červenkastej či čiernej stolici treba najprv porozmýšľať, čo ste zjedli. Niektoré potraviny a lieky môžu spôsobiť zafarbenie stolice do červena alebo do čierna napr. červená repa, černice, čučoriedky, paradajkový džús alebo lieky s obsahom železa, bizmutu či živočíšne uhlie.

Príčinou krvácania v tráviacom trakte môžu byť:

  • Hemoroidy

    - je to ochorenie cievneho systému, keď sa rozšíria cievne spojky okolo konečníka a časti hrubého čreva. Ak je krv na povrchu stolice, potom často signalizuje práve hemoroidy.
  • Análna fisúra

    – malá prasklinka v oblasti konečníka. Fisúry sú často spôsobené priechodom väčšieho objemu tvrdej stolice. Bývajú bolestivé a často svrbia.
  • Divertikulóza

       – divertikul je malá výduť hrubého čreva. Väčšinou nespôsobuje problémy, ale môže začať krvácať alebo tu môžu vzniknúť infekcie.

  • Kolitída

     – zápal hrubého čreva. Medzi najčastejšie príčiny sa radia nešpecifické črevné zápaly ako sú  Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída

  • Žalúdočný vred

    – vred v žalúdku alebo dvanástniku (horná časť tenkého čreva) môže spôsobiť krvácanie. Krv sa pri prechode tráviacim traktom natrávi, takže sfarbí stolicu do čierna. Jednou z príčin vredu môže byť infekcia baktérií Helicobacter pylori alebo nadmerné užívanie voľnopredajných liekov proti blesti a zápalu.  Tieto lieky je vhodnejšie užívať po jedle, pretože sa po jedle zvyšuje ochranná vrstva žalúdka, čím sa chráni žalúdok.
  • Angiodysplázia

        – stav, kedy sú cievy v tráviacom trakte veľmi krehké, a tak dochádza ku krvácaniu

  • Pažerákové varixy

     – cievy v okolí pažeráka sa môžu rozširovať a spôsobiť masívne krvácanie. Pažerákové varixy sú  spôsobené predovšetkým zvýšením tlaku v portálnom riečisku (krvné riečisko medzi  črevami  a pečeňou).

  • Polypy alebo karcinóm

    - polypy sú výrastky v čreve, ktoré môžu rásť, krvácať alebo sa zvrhnúť do karcinómu.  Kolorektálny karcinóm je u nás druhým najčastejším nádorovým ochorením. Každý rok nanovo ochorie takmer 4 000 osôb. Príznaky kolorektálneho karcinómu:

  •  hnačky či zápchy
  •  pocity neúplného vyprázdnenia
  •  prítomnosť krvi v stolici
  •  stolice, ktoré sú v priemere tenšie, než bývajú normálne (tzv. "ceruzkovitá" stolica)
  •  časté bolesti či kŕče brucha, pocity plnosti či nadúvania
  •  strata na váhe bez jasnej príčiny
  •  stály pocit únavy
  • pocit ako na zvracanie či priamo časté zvracanie.

Príčin, ktoré môžu spôsobiť prítomnosť krvi v stolici je mnoho, a preto je dôležité nechať sa vždy vyšetriť lekárom. Okrem samotného vyšetrenia môžu pomôcť zistiť príčinu krvácania akékoľvek príznaky, ktoré lekárovi oznámite. Napríklad čierna stolica môže byť príznakom žalúdočného vredu alebo pažerákových problémov. Zato jasne červená krv na povrchu stolice môže byť spôsobená divertikulózou alebo hemoroidmi.

Nad štyridsať rokov má každý človek nárok na test na okultné krvácanie u praktického lekára. Test môže prebiehať odlišne podľa typu testovacej súpravy. Vzorka stolice sa odoberá buď do skúmavky, alebo na plastové kartičky. Väčšina testov je založená na schopnosti protilátky na testovacej kartičke nadviazať ľudský hemoglobín a zmeniť tak farbu testu. Orientačné testy sa dajú zakúpiť aj v lekárni.

Súvisiace články

Najčítanejšie