Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mužovi, ktorý z konopy vyrábal maste povolili obnovu konania. Pôvodne ho súd poslal za mreže na 20 rokov
Zdielať na

Mužovi, ktorý z konopy vyrábal maste povolili obnovu konania. Pôvodne ho súd poslal za mreže na 20 rokov

BRATISLAVA / Z konopy mal vyrábať liečivé maste. Hoci mu dílerstvo ani predaj nepreukázali, okresný súd mu vymeral kvôli pestovaniu marihuany 20 rokov za mrežami. Krajský súd zrušil rozhodnutie v celom rozsahu a nariadil, aby sa v prípade bývalého majstra Európy v rýchlostných člnoch, napravili procesné chyby.

Jozef Šipoš nebol členom organizovanej zločineckej skupiny, vo voľnom čase ale vyrábal konopné masti, ktoré boli podľa jeho slov určené pre onkologických pacientov. Orgány činné v trestnom konaní mu narátali dokopy 18 kilogramov sušenej marihuany v hodnote 183 000 €. Sudca mu za to vymeral 20-ročný pobyt za mrežami. Súd okrem toho žiadal aj zhabanie majetku.

"Ak si myslí súd, že toto je správne keď niekto niekoho zabije a dostane taký istý trest, tak si myslím, že to je choré," povedal syn obžalovaného. Podľa obhajoby je cena marihuany, ktorú stanovila polícia, nadhodnotená a nemá s reálnou hodnotou zelenej sušiny nič spoločné. Žiada preto novú expertízu, pretože v doterajšom posudku nie je vysvetlené akým spôsobom oddelili prach a hlinu z daného materiálu.

"Očakávame zníženie klasifikácie aj trestu a budeme predkladať nové dôkazy, čiže to predpokladám, že bude mať váhu," uviedol advokát Igor Rybár. Obžalovaný sa odvoláva na európske právo a žiada, aby sa súd zaoberal tým, či bolo konané v súlade so zákonom. "Oslovili sme poslancov, predsedu vlády, ministerku spravodlivosti, prezidentku, všetci len sľubujú, že nový zákon bude sa porovnávať so štátmi EÚ," povedal otec obžalovaného Jozef Šípoš. "Viem, že na tom pracujú, ale asi málo, lebo zatiaľ nám to nepomohlo a dúfame v nejaké zlepšenie," povedal syn obžalovaného Patrik Šípoš. 

Podľa odborníka na drogové politiky je marihuana na lekárske účely povolená už aj v Thajsku. "Naozaj, Slovensko je na chvoste Európskej únie, a nie len EÚ, ale aj sveta," uviedol odborník na drogové politiky Jakub Popík. Ďalšie pojednávanie na okresnom trnavskom súde sa uskutoční 8. júla.

Súvisiace články

Najčítanejšie