Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Lekárne na východe Slovenska sťahujú lieky na riedenie krvi
Zdielať na

Lekárne na východe Slovenska sťahujú lieky na riedenie krvi

HORNÝ ZEMPLÍN / Mysleli si, že z lekární si priniesli pre život nevyhnutný liek, no teraz sa ukazuje, že to boli iba prázdne ampulky. Štátny ústav na kontrolu liečiv zistil, že viaceré šarže lieku na riedenie krvi obsahujú prázdne injekcie.

​Ampulky majú pacienti vrátiť naspäť do lekárne, no neznamená to, že dostanú náhradu. Ide totiž o liek, ktorý je na Slovensku dlhodobo nedostupný. Lekár teda musí určiť novú liečbu. "Momentálne sa z rozhodnutia štátneho ústavu vzťahuje jedna sila vo viacerých šaržiach lieku Fraxiparine," informoval Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. "Dôvodom stiahnutia uvedených šarží lieku je potenciálne riziko, že niektoré injekčné striekačky môžu byť prázdne," informovala Diana Padychová, vedúca oddelenia komunikácie Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

"Je to veľmi dôležitý liek u našich kardiovaskulárnych pacientov, ktorí majú poruchu rytmu. Pacientov s pľúcnou embóliou tiež liečime týmito injekciami, čiže sú určité život ohrozujúce situácie, kedy sa bez týchto liekov nezaobídeme," uviedla kardiologička Tatiana Hrabovčinová. Problém pri lieku Fraxparine je predovšetkým v tom, že zabezpečiť si náhradu je oveľa náročnejšie ako pri iných liekoch. Kardiologička vysvetľuje, že liek by mal byť dostupný v nemocniciach vo fľaštičkách. Tie v najvážnejších prípadoch vedia nahradiť dávku. Je to však zložité. "Ambulantne to tak robiť nemôžeme. Keď je pacient v nemocnici, tak hádam tam je to zabezpečené. Keď to bude dlhodobá záležitosť, tak potom to už naozaj bude problém," uviedla Hrabovčinová.

Problémovú šaržu môžu pacienti vrátiť v ktorejkoľvek lekárni do 21. februára. Nebude to však kus za kus. Ak aj niektoré lekárne ešte majú zásoby, na pokrytie potrieb pacientov to stačiť nebude. "V súčasnosti je liek na slovenskom trhu dlhodobo nedostupný a z toho dôvodu nie je možná výmena lieku za inú šaržu. Je potrebné, aby pacient kontaktoval svojho lekára a poradil sa o nasledujúcej liečbe," informovala Padychová. "Bohužiaľ, musia si nechať predpísať nový liek. Nevymení sa to za nepoškodené balenia," doplnil Sukeľ.

Nedostatok lieku môže byť pre pacientov naozaj nebezpečný. "Napríklad tí pacienti, ktorí užívajú Warfarin a majú poruchu rytmu, ak nedostanú injekcie, môžu dostať zrazeninu, a tým činom tu cievnu mozgovú príhodu," uviedla Hrabovčinová. "Povedzme, že potrebujeme liek pre tisíc pacientov. Na Slovensko príde dvetisíc balení, z toho tisíc päťsto sa vyvezie. Výrobca ho doniesol dosť, ale aj tak chýba. Tí pacienti následne obiehajú lekárne. Keď liek nenájde v jednej lekárni, obehne ďalšie tri a už aj ten dopyt lekární stúpa štvornásobne. Tým činom vzniká taká špirála, ktorá v konečnom dôsledku tú nedostupnosť môže zhoršovať," uzavrel Sukeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy